Mide Hastalıklarında Beslenme
Midenin Yapısı ve ÇalışmasıMide, sindirim sisteminin en geniş olan ve yemek borusundan, sonraki bölümüdür. Diyaframın (karın boşluğunu göğüsten ayıran kas) hemen altındadır. Esnek yapıda ve 1.0-1.5 litrelik kapasitededir. Önemli miktarda besini alabildiği için günde 3-4 öğün beslenmek yeterli olmakta, çok sık ve çok az miktarda besin almaya gerek kalmamaktadır.
Midenin içyüzü epitelle örtülüdür. Yüzeysel epitel kat (mukoza) altında çeşitli salgıbezleri bulunur. Mide salgıbezlerinin herbirinde ayn özellikte salgı oluşur. Mide salgısı (özsuyu), çeşitli mide bezlerinin salgılarının karışımıdır. Günde 2-3 litre dolayında salgı oluşur. Asit reaksiyondaki bu özsuyun büyük bir bölümü sudur.
Mide salgısında pepsin ve başka enzimler, hidroklorik asit, intrinsik etmen musin gibi değişik maddeler bulunur. Musin, midenin içzarını aside ve pepsin enzimine karşı korur.
Mide; salgıladığı enzimlerle ve öteki maddelerin yardımıyla, sindirim, emilim görevi yapar; ayrıca besinleri bir süre için depolar. Salgıların ve mide hareketlerinin yardımıyla besinler yan sıvı (kimüs) duruma gelir; bazı besin öğelerinin sindirimi başlar ve sürer; bir bölümü sindirime hazırlanır; bazıları emilir ya da emilebilecek şekle gelir.
0 yorum:
Yorum Gönder